This is my fondand cake yang I buat with my MIL and adik ipar. I tak la buat from A to Z. Tapi to me, macam satu anjakan paradigma yang amat sangat. Dulu-dulu buat choc chip pun x penah jadi. Dah banya kali buat still tak jadi. Dasar tangan kayu ke hape. Rasa biskut yang I buat pun pelik. Seteruk-teruk biskut kat kedai tu, biskut I lagi teruk rasanya. At least cantik rupa biskut yang kat kedai kalau pun rasa tak sedap. Tapi my choc chip dah la rupa huduh, rasa pn keras semacam. Bukan rangup, ok. Keras!!
Now, buka buku baru. Wow, tiba-tiba dah boleh buat cup cake, fondant cake. ngeh ngeh ngeh. Terus berangan nak buka kedai kek. amboi, kek di atas pun awak tukang tampal bunga yang kecik-kecik tu je dengan tukang cucuk lidi tu. Letih buat kek ni. 2 hari!! 3 orang tenaga kerja. Kebetulan time tu birthday my adik ipar. since my MIL baru je belajar ni dari sifu buat kek di sepanggar seminggu lepas, so kitaorang try la buat. Ok, memang susah nak buat. Patut la mahal orang jual kek cam ni. Berbaloi dengan keletihan membuatnya.
Rasa cam main plastesin yang kecik2 dulu kita main buat ular, gajah, orang, pizza (ok, tipu). Tapi bezanya dulu pandai-pandai la ko buat bentuk2 guna jari. Tapi fondant ni korang ada acuan dan alat2 dia. So kalau nak bentuk bunga, tekap je la. Tapi yang lecehnya benda ni cepat keras kalau biar terdedah lama-lama. Bila terlupa nak simpan tu, then dia jadi keras. Terus susah nak uli balik. Ok la. First time buat ni tentu banyak kesilapan. so we learn from mistake. Ingat!! Klu nak buat kek bertingkat cam ni base yang bawah tu mesti kuat. kena guna kek yang kuat cam fruit cake. So tak la kek ko senget macam ni lepas beberapa jam siap. Gambar di atas diambil siang. Baru siap. Gambar di bawah ni ambil pada malam kejadian.
No comments:
Post a Comment